Wat is een planetaire tandwielkast?

engineeringEen planetaire tandwielkast is een mechanisme waarbij verschillende tandwielen in dezelfde lijn draaien. De naam komt van het feit dat de manier waarop de tandwielen ten opzichte van elkaar bewegen, vergeleken kan worden met de wijze waarop planeten in het heelal rond de zon draaien.

De binnenste as van een planetaire tandwielkast kan gezien worden als de zon in het planetenstelsel. De andere tandwielen in het systeem zijn de verschillende planeten rond de zon die draaien rond dezelfde as.

Dit is wat een planetaire tandwielkast definieert. De taak die het mechanisme moet vervullen is hetzelfde als alle andere soorten tandwielkasten die er bestaan. Dat is namelijk de kracht of versnelling van een roterende beweging vergroten.

Overbreng verhouding van tandwielen

Door tandwielen van verschillende formaten in een kast te verwerken kan een roterende beweging van een motor in snelheid of kracht toenemen. Door een klein tandwiel op een groter formaat te laten lopen, wordt de roterende beweging langzamer maar zal de kracht die overgebracht wordt toenemen.

Het tegenovergestelde is het geval wanneer een groot tandwiel ronddraait op een kleiner formaat wiel met minder tanden. In dat geval zal de snelheid van de rotatie toenemen. In een planetaire tandwielkast zitten meestal meerdere tandwielen die op elkaar zijn aangesloten. Dit wordt gedaan omdat men rekening moet houden met de maximale overbreng verhouding van de tandwielen van bijvoorbeeld nord gear box of een ander merk. Deze moet in een steeds groter wordende ratio overgebracht worden.

Toepassingen voor planetaire tandwielkasten

Planetaire tandwielkasten kunnen voor zeer veel verschillende toepassingen gebruikt worden. Dit type tandwielkast wordt vaak in machines en apparaten gebruikt waarbij een grote precisie vereist is. Zo wordt de planetaire tandwielkast bijvoorbeeld gebruikt in 3D printers en robotica toepassingen. De tandwielkast kan in een zeer klein formaat worden gemaakt doordat de tandwielen allemaal rond dezelfde as bewegen. Dit in tegenstelling tot andere types waarbij de tandwielen naast elkaar gezet moeten worden. Overigens wordt de planetaire tandwielkast niet uitsluitend voor machines en apparaten toegepast die van klein formaat zijn. Ook voor grote industriële machines die in fabrieken onderdeel uitmaken van een productieproces kan de techniek de juiste oplossing zijn om een gewenste beweging te bewerkstelligen.